Dag 6. Verbouwing Tembisa 2009:


Datum: 17/12/2009

Successen van vandaag zijn enorm en wonderlijk te noemen. Heel langzaam komt alles op zijn plaats. Vanmorgen om 06:30u begonnen. Als eerste de jongens verzorgd met koffie en zo'n soort donut. Dit wordt op prijs gesteld, kost weinig en is goed voor het moraal.

   

De dame op de linker foto hebben we gebombardeerd tot onze persoonlijke secretaresse. Busi is haar naam en ze vertelde vol trots dat dit " zegen" betekent. Zij checkt 2 x per dag de personeelslijst met ons.

   

De planning van vandaag is de oude toiletten batterij volledig te slopen, fundatie weg te halen en een nieuwe te graven. Daarnaast alle buitenmuren volledig op te trekken naar de juiste hoogte.

   

Helaas wilde 1 van de mixers niet starten, maar na een kleine inspectie en schoonmaken van bougie werkte alles weer naar behoren.

   

De laatste binnen fundatie wordt hier gegraven en voorbereid.

   

De eerste vrijwilliger van de CMA laat zich zien. Samen met Mozzy hebben zij hard gebuffeld deze dag. Namens vele mensen uiteraard onze hartelijke dank hiervoor.

   

Ook het laatste raam wordt hier gesteld zodat de metselwerkzaamheden verder kunnen gaan.

   

   Bij een lokale hardware store hebben wij vandaag diverse inkopen gedaan. Uiteraard was de eigenaar erg blij hiermee en is er een acceptabele korting bedongen.


   


Onderweg kom je veel tentjes tegen met van allerlei zaken te koop.

   

   De oude fundatie wordt weggehaald en een nieuwe wordt gegraven. Veel puin en troep moet worden afgevoerd.

   

   Bij de lokale hardware store zijn de zinken dakplaten besteld en deze werden keurig volgens afspraak afgeleverd. Ook dat punt kan van de agenda.

   

De mixers kunnen de vraag naar cement niet bijhouden vandaar dat ook het al oude handwerk weer wordt opgenomen. Ofwel er wordt met de hand gemengd.

   

De laatste fundatie van de binnenzijde is klaar en er kan gemetseld worden.

   

   

   

Er ontstond vandaag enige onenigheid over de betaling en extra betalingen. Kort en bondig is er duidelijk gemaakt dat er gewoon gewerkt moet worden voor een salaris en dat dit via eigen vrije wil wordt gedaan. Een ieder die het hier niet mee eens was kon vertrekken. Kortom de neuzen stonden allemaal dezelfde kant op want niemand is vertrokken. Aan het einde van de dag werd er zelfs nog ruim 2 uur door gegaan om de klus te klaren. Absoluut een compliment voor deze jongens want het was notabene 31 graden.

   

Onze leenauto wordt zelfs door de plaatselijke jeugd schoongewassen om niet.

   

   

Het hoofdgebouw is ook vandaag helemaal leeggehaald omdat zaterdag het volledige dak op de planning staat.

   

Russel (CMA Zuid Afrika) heeft deuren en ramen geregeld voor de toiletten.

   

Aan het einde van de dag 19:00u staat Mike nog even te praten met Mozzy (Lid CMA Afrika). Een bijzonder man en ook nog eens een pastor.

   

De fundatie is gegraven en alle puin is vandaag weggeruimd.

   

Russel, een Engelsman die er al van 1974 woont, kwam even langs. Uiteraard een biker van de CMA Zuid-Afrika. Regelde even via sponsoring de ramen en deuren voor de WC en douche. Is nu nog bezig met het realiseren van toiletten.

   

Kortom, vandaag een flinke sprong voorwaarts gemaakt. Een dankbaar gevoel. Steeds duidelijker wordt dat dit project in goede handen is en dat er IEMAND is die hier naar omziet.

   

   

   Als je naar de laatste foto's kijkt kun je zien wat er vandaag allemaal is gedaan. Er staat al een degelijk gebouw en het begint duidelijk vormen aan te nemen. Ook een keuken is inmiddels gerealiseerd, echter, deze kan niet eerder worden gerealiseerd dan de tweede week van januari 2010.

Het wonderlijke wat we net noemden zit hem in het feit, dat we op een gegeven moment gingen vragen of er niet bepaalde zaken als bedden en toiletpotten gesponsord konden worden vanuit enige gulle gevers uit Zuid Afrika zelf. Mozzy, de pastor die we net al noemden ging daarop onmiddellijk in gebed en bracht het voor Gods troon. Wat denk je? Na het gebed drie telefoontjes en de helft van de sponsoring was al binnen. Toeval of niet? Wonderlijk of niet !!!!!. Eens en te meer werd ons duidelijk gemaakt, dat het project inmiddels geen mensenidee meer is. Kinderen zijn er mee geholpen. Waar het voor ons een gewoonte is om een goed bed te hebben,is het voor deze kinderen een zegen. Al met al een dag waarin veel is beleefd. Veel doorbraken op welk vlak dan ook.

En uhe,… speciaal voor Greetje: SORRY


Project Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 17 December 2009
Dag 6.
Film 1.
Privé opnamen Mike van de Beek


Project Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 17 December 2009
Dag 6.
Film 2.
Privé opnamen Mike van de Beek


Project Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 17 December 2009
Dag 6.
Film 3.
Privé opnamen Mike van de Beek

Uiteraard zijn wij te bereiken. Heb je vragen, opmerkingen en/of suggesties, aarzel niet en laat even een berichtje achter. Mail beantwoord ik in de regel binnen 12 uur en telefoon beantwoord ik in de regel meteen. Hieronder treft u de gegevens aan.


Email: Mike VanDeBeek:

Mobiel: +31 (0)6 48.95.06.18