Dag 4. Verbouwing Tembisa 2009:


Datum: 15/12/2009

Gisteravond laat nog drie dagen via het internet kunnen overzetten. Remco (Onze ICT-specialist) was er zo als gewoonlijk weer als de kippen bij en zowaar kreeg Mike vannacht een SMSje met de melding: "Het staat er op hoor" Ofwel Remco je bent wederom een kanjer. Uiteraard onze dank.

Vandaag erg veel kunnen doen. Wij waren al weer vroeg op de site aanwezig. Dat moest ook wel want de eerste vracht zand van 10 kuub zou rond dit tijdstip worden aangeleverd. Dit werd echter 08:30 uur.

   


De eerste uitdaging echter was de poort te openen. Er was nog niemand aanwezig toen wij arriveerden. Vervolgens hebben wij ons wachten maar een beetje veraangenaamd door een soort gebakken meelbolletje te kopen. Die werden op een vuurtje gemaakt met een mooie pan. Smaakte overigens erg lekker zodat Date er voor de volgende dag maar meteen 100 heeft besteld. Dan hebben zowel vrijwilligers als de inhuur ook een lekker maaltje.

   


Uiteindelijk kwamen de jongens " Arbeid Adel Trusses" om de zaak op te meten voor het maken van nieuwe spanten voor het volledige dak. Eigenlijk was de fabriek al op vakantie, maar na diverse telefoontjes en een persoonlijk bezoek was Vincent zowaar bereid deze te leveren. Wel onder de strikte voorwaarden dat er contant zou worden betaald. Nou, dat kon worden geregeld.Date telde het geld voor de zekerheid en met de buit op weg zouden de spanten vandaag nog worden aangeleverd.

   


Uiteindelijk arriveerde ook de eerste vracht zand. Iets later dan verwacht, maar het was er in ieder geval.

   
De kwaliteit liet te wensen over zodat Mike meteen heeft gebeld naar de leverancier. Dit resulteerde erin dat de 2e vracht uit een betere kwaliteit bestond en 2 kuub meer was dan afgesproken.

   

   


Ook de tweede vracht was mooi op tijd zodat wij geen last zouden hebben als de stenen zouden worden gebracht.

   
De afspraak zou zijn dat er om 07:00u stenen aangeleverd zouden worden, dit werd echter 09:30u. Tien stapels arriveerden uiteindelijk.

   


Van VCA en/of veiligheid hebben ze niet veel begrepen. Zonder stempelpalten werden de poten op de zandbodem neergezet wat resulteerde in een verzakking.

   

   


De chauffeur was erg voorzichtig met het lossen zodat er maar twee stenen waren gebroken.

   

   


Het verplaatsen van de stenen uiteraard allemaal met het handje en kruiwagens. Zelfs de jeugd deed hier aan mee.

Nadat alles was gelost is ook hier een gedeelte cash betaald en werden de zakken opgeruimd die men om de stapel stenen had geplaatst tegen verlies van kiezels en stof.

   


Hier wordt contant afgerekend aan de chauffeur.


   


De jeugd hielp uiteraard hard mee met werken.

En jawel daar arriveren de spanten al. 20 stuks met alle bij behorende balken en bevestigingsmaterialen.


   

   
Ook dit weer met het handje lossen. Dwars door de stenen stapelaars heen en het kan allemaal.


   

   
Zowel stenen als het hout worden meteen op de juiste plaatst opgestapeld en neergeld zodat de metselaars meteen kunnen beginnen.


   

Uiteindelijk is alles gelost en liggen de meeste zaken op hun plaats. Nog maar net klaar komt het dekzijl aan wat is besteld omdat er nogal wat regen wordt verwacht en de metselaars gewoon moeten kunnen doorgaan.
   

   


Hier kon mooi het stalen frame voor worden gebruikt wat wij daar express voor hebben laten staan. Wanneer de muren overeind staan halen we het stalen frame weg.


   

   

   

   

   

Alles goed en wel op zijn plaats en daar arriveerde dan uiteindelijk ook de beton mixers voor het mengen van cement.


   

   

   

   


Worden dan ook geheel op eigen wijze vervoerd en gelost.


   


Thuis gekomen wacht de administratie van deze dag, het uitzoeken van de foto's en filmpjes en het maken van een dagboek verslagje en de calculatie + verwerken rekeningen. Gemiddeld neemt dit 2 a 3 uur per dag in beslag.
Tja, en dan hebben we ook nog mensen die bij het opstaan zichzelf verwonden en als dat niet erg genoeg is wordt er ook nog eens een steen op de schenkel van Date gegooid. Je hebt van die dagen?

Al met al is het soms dus even wennen aan de Zuid Afrikaanse manier van afspraken maken en nakomen. Zij zeggen dus ook: jullie Europeanen hebben horloges en wij hebben tijd.

Toch gaan we iedere morgen eerst in gebed om de dag aan onze Heer en Meester op te dragen. Uiteindelijk is het allemaal bij Hem begonnen en mogen wij een instrumentje zijn, die daarbij helpen. Het gebed geeft ons rust en zekerheid tegenover de vaak voorkomende onzekerheden die zich hier afspelen.

Project Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 15 December 2009
Dag 4.
Film 1.
Privé opnamen Mike van de Beek


Project Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 15 December 2009
Dag 4.
Film 2.
Privé opnamen Mike van de Beek
Uiteraard zijn wij te bereiken. Heb je vragen, opmerkingen en/of suggesties, aarzel niet en laat even een berichtje achter. Mail beantwoord ik in de regel binnen 12 uur en telefoon beantwoord ik in de regel meteen. Hieronder treft u de gegevens aan.


Email: Mike VanDeBeek:

Mobiel: +31 (0)6 48.95.06.18