Dag 18. Verbouwing Tembisa 2009:


Datum: 29/12/2009

Vannacht voor het laatst geslapen in ons bescheiden stulpje. We waren al vroeg uit de veren om onze koffers te pakken. Ja hoor u leest het goed. Onze koffers hebben we vandaag gepakt voor de reis huiswaarts.
We hebben een beetje gespeeld met het plaatsen van onze dagverslagen omdat wij een verrassing in petto hebben voor onze lieve vrouwen. Het project is ondanks veel tegenslagen in het begin erg voorspoedig verlopen.
Na diverse berekeningen en calculaties en telefoontjes naar de vliegmaatschappij hebben wij onze tickets kunnen omzetten zodat wij op oudejaarsdag arriveren op Schiphol-airport. Ook wij hadden en hebben de wens om samen met onze vrouwen Inge en Joke oud- en nieuw thuis te vieren en samen door te brengen.
Als eerste hebben we de site aan een inspectie onderworpen. En dit was absoluut naar tevredenheid van een ieder.

   

De eerste wc pot zit in het nieuwe gebouwtje. De sproeier en de kraan hangen al in de douche.

   

   

De lange muur en het nieuwe stoepje.

   

   

   

   Waarom een foto met een spijker in de muur en een plankje? Kijk verderop op deze pagina. Geniet eerst maar van wat plaatjes.

   

   

   

   

De kleden hangen nog steeds te drogen en zullen straks naar binnen worden gebracht. De wasbakken hangen er overigens nog net zo bij als gisteren.

   

   

We zijn op de oude site van pastor Mandla geweest. Daar waar zijn satelitechurch zou komen te staan en die door vechtende vandalen is vernield. De blikken keet staat er nog wel en daar houdt hij regelmatig diensten. Wij moeten er niet aan denken om er met de volle zon in te zitten.

   

   

Al het gemetselde werk voor niets. Wij zijn blij dat we niet hier in deze buurt ons werk hoefde te doen.

   

   

   

Na het bezoek aan de vernielde site zijn we een alternatieve route terug gereden. De weg die we reden was niet helemaal vlak. Kuilen, hobbels, gaten en wat riepen zowel de auto als de pastor au…….

   

Dit is de binnenkant van het huisje van Rasta, onze trouwe nachtwacht. Hij woont op 12 vierkante meter samen met zijn vrouwtje.

   

De deuren worden geschaafd, gebeiteld, betimmerd en opgehangen. Hier is de timmerman bezig met de deur van het nieuwe kantoortje.

   

De zijkant van de kerk wordt nog even geplasterd. De kleden worden in de kerk over de banken uitgehangen. Hieronder een paar dames die ons altijd terzijde hebben gestaan met koffie en gebed.

   

   

   Vanmiddag zal vrachtwagen nummer 21 verschijnen die de laatste rommel zal meenemen. Dan is de hele grond om de gebouwen heen vlak en schoon.

   

Hier krijgt Mike de officiële papieren van de kerk overhandigd. Belangrijk zodat wij weten als stichting dat de kerk niet op 1 naam staat maar op een organisatie. Gelukkig is dit zo het geval. Samen met de documenten die we al hadden maakt het de zaak compleet.

   

   

Sommige werknemers spelen een potje voetbal. Hun baas laat nogal op zich wachten en zonder duidelijke werkopdrachten doen ze uit zichzelf niets. Welkom in Zuid-Afrika.

   

Mozzy komt langs. We hadden ook hem een sms gestuurd met de mededeling, dat we vandaag voor het laatst zijn. Hij heeft die sms niet ontvangen en we zijn allen verbaasd, dat hij er is. Hierin zien we de leiding van God, want Mozzy is altijd een enorme gebedsstrijder.

   

Een nieuw speeltje voor Mike? Ziet er goed uit. Hij zegt: "Alleen als mijn vrouw goed achterop zit"

   

Alle tapijttegels worden met de hand en in tobbes geboend. Eén van de dames biedt Date een bad aan, maar dan moet hij zich wel ter plekke uitkleden. Dit ziet Date niet zitten met al die lachende dames om hem heen.

   

De kantoordeur hangt bijna in zijn scharnieren. Mike helpt een handje.

   

De deuren werden op het laatste moment nog opgehangen en gesteld. en zijn klaar voor de opening. Dan komt het moment van de officiële overhandiging van de eerste sleutel en de bijbehorende opening. Vanmorgen om 10:00u was de officiële overdracht aan Pastor Mandla en zijn gemeente. Een bijzonder moment en wat was men er blij mee. Samen met u hebben wij dit project mogen doen en willen ook u (een ieder die haar of zijn steentje hieraan heeft bijgedragen) heel hartelijk danken daarvoor.

   

Pastor Mandla en zijn vrouw Martha horen naar de speech van Mike. Mike besluit de sleutel aan Martha te overhandigen, omdat Mandla nog al eens wat kwijt raakt. Deze grap wordt door de omstanders met gejuich ontvangen.

   

   

De overhandiging van de sleutel aan Martha. Er wordt druk gefilmd en gefotografeerd. Mozzy bedankt voor het filmen.

   

Dan nu het spijkertje. Mike overhandigd Mandla een lijst met een bedankcertificaat. Die moet aan het spijkertje hangen. Klik hier Remember certificaat PDF

   

Er volgt nog een cadeautje. We hebben een heus Nederlands draaiorgeltje meegenomen. Stekker in het stopcontact en het apparaatje begint echte draaiorgelmuziek te maken en de lichtjes beginnen te branden. Ook dit wordt met gejuich ontvangen.

   

Het draaiorgeltje was een idee van Inge (Vrouw van Mike) en we moesten je heel hartelijk danken hiervoor.

   Na de officiële opening verzamelen we ons in de kerk. Hier beginnen de aanwezige Tembisa bewoners spontaan een Christelijk Afrikaans lied te zingen. Daarna neemt de pastor het woord. We verstaan niet alles wat hij zegt, maar hij bedankt ons en een ieder die heeft meegewerkt oprecht. Hij zegt, dat dit soort projecten effect heeft op Tembisa en de rest van Afrika, zolang we maar naar de Stem van God willen luisteren.

   

   

Hierna neemt Date het woord en bedankt de pastor en het team voor de goede zorgen en ondersteuning. Ook worden de andere vrijwilligers bedankt. We sluiten af met een dankgebed. Nu is alles officieel "Job done" op nog een paar uurtjes administratie na. De ploeg van Corné gaat de laatste puntjes op de spreekwoordelijke "i" zetten. Zaterdag komen alle gemeenteleden bij elkaar om de heleboel schoon te maken en weer in te richten. We hebben de dames het advies meegegeven om er op toe te zien, dat de pastor de kerkzaal ook als kerkzaal zal gebruiken en niet meer als een half magazijn van gevonden voorwerpen, die hij misschien nog wel eens een keertje zou kunnen gebruiken.We nemen afscheid en bij sommigen zie je ontroering. Het is een fijn afscheid. Vrienden zijn er gemaakt maar ook ontmoetingen met broeders en zusters in het geloof. Dank aan onze Heer en Heiland.
De rechter foto nog een keertje de ploeg, die het meeste aanwezig was. Vlnr: Mike, Russel, Mozzy, Date, Mandla, Rasta en Dewald.

Vervolgens zijn wij naar huis gereden en hebben een lekkere douche genomen, ons omgekleed en de koffers klaar gezet. Om 16:00u zijn wij opgehaald door Russel en Corné die ons naar het vliegveld van Johannesburg hebben gebracht alwaar wij om 21:00u zijn vertrokken naar München. Kortom terwijl de meeste van u lekker lagen te slapen hebben wij gevlogen. Daar arriveerden wij om 07:10u en hebben een vervolgvlucht genomen om 11:00u naar Schiphol waar wij rond 12:30 arriveerden. Een persoonlijk boodschap (filmpje) kunt u horen en lezen bij dag 20 van al deze verslagen. Het restant foto's, uiteraard alle filmpjes en het eindverslag (Epiloog) zullen wij zo snel mogelijk plaatsen in de komende dagen. Rest ons niets anders dan u een heel veilig Oud- en Nieuw alsook een Gezegend, gezond en voorspoedig 2010 toe te wensen. Daarnaast enorme dank voor alle support op welke wijze dan ook. SAMEN hebben wij dit mogen doen onder de leiding van onze God en Heere. Alle lof en dank gaat dan ook naar HEM uit. Lieve mensen, een hartelijke groet van Date (Ollie) de Witte & Mike van de Beek
Bedankt.


Project Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 30 December 2009
Dag 19.
Film 1.
Privé opnamen Mike van de BeekProject Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 30 December 2009
Dag 19.
Film 2.
Privé opnamen Mike van de Beek
Project Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 30 December 2009
Dag 19.
Film 3.
Privé opnamen Mike van de BeekProject Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 30 December 2009
Dag 19.
Film 4.
Privé opnamen Mike van de Beek

Uiteraard zijn wij te bereiken. Heb je vragen, opmerkingen en/of suggesties, aarzel niet en laat even een berichtje achter. Mail beantwoord ik in de regel binnen 12 uur en telefoon beantwoord ik in de regel meteen. Hieronder treft u de gegevens aan.


Email: Mike VanDeBeek:

Mobiel: +31 (0)6 48.95.06.18