Dag 18. Verbouwing Tembisa 2009:


Datum: 29/12/2009

Jawel, ook hier tellen de dagen af van dit jaar. Veel gedachten komen er in zulke momenten naar boven. We mogen terug kijken op een voorspoedig 2009 tot nu toe en dat is een dankbaar gegeven. Ook dit project is bijzonder te noemen. Aan alle kanten mochten wij zegeningen ontvangen en hebben wij veel mogen leren. Wat hebben wij het materialistisch gezien dan toch goed in Nederland. Na een goede nachtrust zijn we naar de site gereden. Er staat een hoop op het programma van vandaag. Loodgieter, elektricien, timmerlui, metselaars en schilders komen vandaag bij elkaar. Maar eerst nog een paar plaatjes van de luchten van gisteravond. Wat een onweerspektakel hebben we gehad. Het leuke is, dat als de weerlicht dichtbij is, de stroom op dat moment wegvalt. Komt ook weer onmiddellijk terug. We zitten dus nooit zonder licht, alleen leest het ene wat beter dan het andere.

   

Voor degene die niet wilde geloven dat we in Tembisa zitten??????

   

De schilders zijn aangekomen, Big Boy slijpt de gisteren gestorte betonvloer en onze auto wordt weer vakkundig van binnen en van buiten geschrobd en gepoetst.

   

   

   

   

   

De schilders beginnen het nieuwe gebouw te schilderen. Dat gaat er ineens heel anders uit zien.

   

Corné krijgt nog een laadbak zand mee, Rasta poetst de auto.

   

De kerk ziet er van binnen al heel anders uit. Er zijn nu binnen en buiten met elkaar 20 truckladingen naar de stort gegaan.

   

De schilders beginnen met alles wat maar als roerstaaf kan dienen de verf te roeren. Mike helpt mee en zelfs de pastor kan het niet laten om een stok vast te houden en die in een emmer te dompelen.

   

   

Kopje koffie voor Date. Een afdekdeksel voor de waterleidingmeter is door Corné gesponsord.

   

Binnen wordt druk geschilderd. Alles wordt wit. Een doos met attributen ligt klaar voor de loodgieters.

   

Big Boy aan de koffie. De dames delen, zoals iedere morgen, weer koffie uit. Deze keer worden er zakken met droge broodjes uitgedeeld die ze zondag hebben gekregen.

   

   

De laatste hand wordt aan de beplastering van de rand van het dak gelegd. Enkele kinderen poseren weer graag. Ze krijgen er maar niet genoeg van. En Date ook niet.

   

   

       

De eerste streken worden over de muur gehaald. De schilders zijn erg vindingrijk als het gaat om langere stokken en ladders. De één staat op een emmer, de ander gebruikt de groen tuinhark om zijn rollersteel te verlengen. De laatste oneffenheden worden met een plamuurmes van de muur geschraapt.

   

   

Ook het betonnen opstapje voor de kerkingang wordt gesloopt. Uitkijken dus met in- en uitstappen. Mike doet tussen de automatjes zijn telefoontjes.

   

Het begint er op te lijken.

   

Buurtbewoners gaan steeds vaker op hoekjes zitten kijken of lopen wat vaker langs. De meeste voorbijgangers die je hoort zijn onder de indruk. Sommigen vragen of we hun huis ook kunnen verbouwen. Wij zijn hier immers de Mlungu´s (witte mannen) met de zakken met geld?!

   

   

Busi, onze secretaresse vanaf de eerste week komt vandaag met een nichtje langs, waar ze op moet passen. Je ziet hier heel veel vrouwen met baby´s op de rug. Ze doen er alles mee en de kleintjes blijven gewoon hangen.

   

Busi met nichtje. Ook een buurbaby mag even op de foto.

   

Als je veel puin ruimt (links) wordt het vanzelf netjes (rechts).

   

Deze baby zal zich waarschijnlijk nooit herinneren dat ze met Mlungu Date op de foto is gekomen. Wat een scheetje. Kind van de toekomst. Welke????????????

   

   

De dames gaan vandaag ook aan het werk. Hè hè.
De kleden uit het oude kinderverblijf worden over de schutting gehangen, nat gespoten en geschrobd. Daarna weer afspuiten en dan laten drogen in de Zuid Afrikaanse zon. Met deze temperaturen zal het niet lang duren voordat ze droog zijn.           

Pastor Mandla laat een papier zien met de namen van degene die bestuur zijn van de gemeente.
Het nieuwe opstapje begint weer vorm te krijgen.

   

Ach……… het blijft mooi werk. Wat wordt die muur toch mooi.
Hier doen we het voor.

   

Het opstapje is bijna voltooid. Even drogen, daarna de zijkanten plasteren en er kan weer gekerkt worden.

   

De bank waar we regelmatig heen moeten.

   

Wasbakken bij het nieuwe wc gebouwtje. Tegen de muur van het hoofdgebouw. Zo kunnen ze ook gebruikt worden voor de afwas.

   

Het dak zit ook al over de wc´s. De elektricien is draden aan het trekken voor de verlichting.

Het was weer een mooie dag. Uiteraard zijn we de dag met gebed begonnen. We kunnen en willen niet meer anders. We maken soms zulke mooie en wonderlijke dingen mee; die kunnen niet van mensenhanden afkomstig zijn. En dan al die mensen die langslopen of gewoon even komen kijken. Genieten van de kinderen die er zijn. Daar doen we het voor. We brengen God weer dank voor deze dag.
Project Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 29 December 2009
Dag 18.
Film 1.
Privé opnamen Mike van de BeekProject Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 29 December 2009
Dag 18.
Film 2.
Privé opnamen Mike van de BeekProject Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 29 December 2009
Dag 18.
Film 3.
Privé opnamen Mike van de BeekUiteraard zijn wij te bereiken. Heb je vragen, opmerkingen en/of suggesties, aarzel niet en laat even een berichtje achter. Mail beantwoord ik in de regel binnen 12 uur en telefoon beantwoord ik in de regel meteen. Hieronder treft u de gegevens aan.


Email: Mike VanDeBeek:

Mobiel: +31 (0)6 48.95.06.18