Dag 16. Verbouwing Tembisa 2009:


Datum: 27/12/2009

Gisterenavond een pracht van een noodweer gehad. Veel onweer en een gigantische regenbui. En O wat was het mooi terwijl we op de veranda zaten. Toen we vanmorgen opstonden scheen het zonnetje alweer.

Alweer de 3e zondag dat we hier in Zuid-Afrika zijn.

   

Als eerste de plek van dumping afval gemarkeerd, zodat hier geen auto,s zouden gaan parkeren.

   

Hier leven complete gezinnen in. Recht tegenover de kerk in Tembisa. Gewoon gevonden hout en een paar golfplaten er over heen en je hebt een woning.De iets meer gesitueerden wonen in een stenen woning.

   De eerste balken worden aangebracht over het toilet gebouw.

   

De zogeheten airbricks (luchtroosters) voor de binnenkant van het gebouw worden aangebracht.

   

De laatste ruimte word voorzien van plafonplaten. Hier worden de tengellatten vast getimmerd.

   

Het toiletgebouw wordt hier geplasterd.

   

   

Ook de zijkanten van het hoofdgebouw worden vandaag afgemaakt.

   

   

Raampjes worden later schoongemaakt. De vensterbankjes zijn al aangebracht.

   

Het dak op het toiletgebouw ligt er nagenoeg op.

   

Hier en daar wil er iemand gefotografeerd worden. Date staat naast de pastor en zijn lieftallige vertaalster voor de gemeente. We hebben de gelegenheid om te vertellen, wat er nog moet gebeuren en doen een beroep op de gemeente.

   

Tegenover de kerk en het kindergebouw staat een lantaarnpaal. En op deze paal staat zoals op iedere andere lantaarnpaal een pamflet met reclame voor abortus. Op afscheurbriefjes staat het telefoonnummer. De tekst zegt:

"Snel en op dezelfde dag.
100%garantie
Veilig en pijnloos
Gratis lichaam en bloed ontgiftiging"

We worden stil van dit soort zaken.

   

   

Hier worden de airbricks aan de binnenkant van de keuken aangebracht. Cement op een bord, smeren met de hand.

   

De plasteraars zijn weer aan het dansen, een paar knapen willen op de foto

   

Een broeder uit de kerk komt even een babbeltje maken met Mike. Hij is positief verbijsterd over de resultaten en dat dit allemaal in zo'n korte tijd is gebeurd.

   

   

Zoals beloofd hebben we vandaag de dienst weer bezocht. Deze keer werd er nog harder gezongen dan vorige keer, want de microfoons ontbreken. Man, wat een volume en wat klinkt het mooi allemaal. Onze pastor gaat vandaag zelf voor. Waar hij overdag heel rustig is, is het vandaag één en al vuur. Wat kan die man preken, al verstaan we nog steeds geen Zulu. De collecte wordt verzameld op een kleedje op de grond.

Er wordt voor ons gebeden en we krijgen beide de kans om wat te vertellen. Mike doet het zakelijke met de bedankjes en zo en Date kan het niet laten om nog een geestelijke boodschap mee te geven. 9500 kilometer uit elkaar en dan toch "dezelfde taal" spreken. God kent geen afstanden.

   

Mike bij de pastor en de vertaalster, de dames zingen er lustig op los.
De volgende foto´s een paar locals die willen poseren. Zijn ze hier gek op.
   

   

      

   

   

Terug naar het bouwen. De ramen zijn geplasterd, de vensterbanktegels zijn gelegd. Het dak op de wc hokjes vordert ook al.

   

   

Voor het dak van de wc gebruiken we de oude platen die van het oude kinderverblijf afkomen.

   

Links het gereedschap van de plasteraars, rechts van een heel fanatieke en betrouwbare schoonmaker. Hij heeft ons al bij hem thuis uitgenodigd.

   

Wordt het mooi schoon of niet. We zijn benieuwd hoelang het duurt.
Het nieuwe kantoor heeft nu ook een plafond en het oude kindergedeelte wordt het raamwerk ingeslagen. Daar kunnen dus ook de plafondplaten in worden aangebracht.

   

Nog even een paar kerkbezoekers. Twee daarvan voorzien ons dagelijks van koffie en geestelijke ondersteuning.Vanmiddag Johannesburg gezien alsook Mandela Square. Mooi om dit mee te maken. We zijn weer met onze inmiddels bekende Britse Zuid Afrikaan Russel op stap.Maar eerst moest Mike een belofte invullen en heeft hij een olifant gekocht voor zijn moeder. Ma, ik heb hem hoor hoop deze persoonlijk bij je te brengen.

   

   

Van alles is er te koop op Afrikaans cultureelgebied. Grote en kleine beelden. Van heel klein tot levensgroot.

   

   

Dan de trip naar het Mandela Square.   

   

Joehoe

   

En jawel, Ollie heeft een nieuwe zonnebril gekocht. Iedereen moest het zien want zijn houding veranderde meteen. Maar zelfs met een stoere zonnebril is een ijsje met kinderkoekjes niet te versmaden.

   

Daarna op een beroemd plein van Zuid-Afrika in Johannesburg rondgelopen. Mandela Square. Uiteraard beginnen we met een kopje koffie (en Date dus zijn ijsje) en daarna om de beurt op de foto met Mandela.

   

Als men dan zegt dat wij groot zijn, vallen we hier een beetje bij in het niet……

   

   

……maar wij zijn wel echt

   

Mike, Mike, Mike, wat doe je nou? Eerst zien we je in een groot winkelcentrum, dan op de stoel van Santa Claus, de kerstman en daarna weer bij een vijver?

   

Dan moet Date ook maar even bij de vijver op de foto. Ook zonder zonnebril is hij stoer.

   

Ons volgende bezoek is aan Monte Casino. Wat een vreselijk mooi gebouw met een vreselijke inhoud hier en daar. Winkeltjes en restaurantje bij de vleet, geen probleem. In het centrum duizenden gokautomaten, waar mensen de hele dag achter kunnen hangen en dat doen velen ook. Geen plaats voor ons.

   

Als Mike probeert wat foto´s van het gokgedeelte te maken, wordt hij direct door twee verschillende beveiligingsmensen belaagd met de mededeling dit niet te doen.

   

Hmmm, zo te zien is Mike hen even te vlug afgeweest.

   Al met al weer een mooie dag. Vanmorgen dus de bouw en de dienst, vanmiddag wat andere zaken. Het verschil is erg groot tussen de rijkdom die we vanmiddag tegen zijngekomen en de armoede waar we in werken in dit project en waar God ons heeft neergezet.

Project Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 27 December 2009
Dag 16.
Film 1.
Privé opnamen Mike van de BeekProject Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 27 December 2009
Dag 16.
Film 2.
Privé opnamen Mike van de BeekProject Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 27 December 2009
Dag 16.
Film 3.
Privé opnamen Mike van de BeekProject Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 27 December 2009
Dag 16.
Film 4.
Privé opnamen Mike van de Beek
Uiteraard zijn wij te bereiken. Heb je vragen, opmerkingen en/of suggesties, aarzel niet en laat even een berichtje achter. Mail beantwoord ik in de regel binnen 12 uur en telefoon beantwoord ik in de regel meteen. Hieronder treft u de gegevens aan.


Email: Mike VanDeBeek:

Mobiel: +31 (0)6 48.95.06.18