Dag 13. Verbouwing Tembisa 2009:


Datum: 24/12/2009

Naar aanleiding van de oproep (zie dag 10.) is de eerste € 500,00 Euro binnen. Via E-mail ontvingen wij het volgende bericht: Zojuist EUR 500 overgemaakt tbv het ZuidAfrika project. We wensen jullie goede kerstdagen en SUCCES. Dank je voor keeping up the good work.

Omdat wij niet weten of naam en toenaam mag worden genoemd hebben wij deze weggelaten. Bijzonder, bijzonder, in alles worden wij voorzien. Wij hopen dat meerdere zullen volgen om de hele zaak rond te krijgen. Wauw wat zou dat mooi zijn en indrukwekkend. Stuur de oproep desnoods door naar familie en vrienden en/of je baas. Samen kunnen wij dit realiseren en alle kleintjes helpen.

Naast dit bericht ontvangen wij diverse e-mails van familie, vrienden en belangstellende. Dit is absoluut bemoedigend en fijn dat er zulke betrokkenheid is. Wij merken dat de website veelvuldig wordt bezocht.

Ook wij Date en Mike, willen jullie allen Gezegende kerstdagen een goede jaarwisseling en vooral een gezond en voorspoedig 2010 toe wensen vanuit een warm Zuid-Afrika.

Dan nog een belangrijke mededeling: Wij willen allen Zuid-Afrikanen die een donatie hebben gedaan aan dit project heel hartelijk danken hiervoor. Geweldig wat er samen allemaal is te realiseren.

Dan nu toch maar het werkelijke verslag. We beginnen de dag weer met gebed en gaan vol goede moed, met de zegeningen van de afgelopen dagen nog in het achterhoofd. Wat zal het worden vandaag?
De jeugd heeft flink huisgehouden vannacht. Diverse kraampjes zijn over de kop gehaald of verbrand.

Nieuwe steigers worden bij de overburen gehaald. De boze mevrouw van gisteren is aardig bijgedraaid. We mochten er nog even gebruik van maken.Er zijn zelfs meters glasscherven op de muur rondom de kerk gemetseld tegen ongenode gasten en eventuele bevestigingen van tentdoeken e.d. waar kraampjes worden neergezet met allerhande handel.

Vandaag is er een truck bestel en heel veel vrijwilligers om alle rommel en puin op te ruimen. We verwachten ongeveer 10 ladingen vol.

Een aanwezige pastor moet even op de foto. Herken je hem nog? Het is de dansende pastor van afgelopen zondag. Een paar snoezige koppies er bij van een paar fotogenieke meisjes,de spijkers met rubbers voor de dakplaten worden vast voorbereid en de dansende plasteraars doen hun pasjes weer zeer energiek en efficiënt.

De puinruimers kunnen beginnen. Het worden er steeds meer. Nog even en dan staat half Tembisa hier te werken. Mike overlegd met Corné en de metselaars plakken de ene steen weer op de andere.

Wat wordt de wc al mooi. De deuren en ramen zitten er in, alleen hebben de metselaars 1 deur van buiten naar binnen laten draaien. Niets meer aan te doen, het zit ingemetseld. Hoog tijd om de vloeren er in te storten.Overal ligt puin dat vandaag moet worden opgeruimd. Het is veel, maar het moet gebeuren. En dat terwijl het ook vandaag weer een uitzonderlijk warme dag is geworden. 34 – 36 graden.De vloeren van de WC- en Douche worden gestord.


De loodgieter kijkt hoe hij de zaak zal aanpakken.En zoals gezegd, veel puin wat allemaal met de hand en vrachtwagen wordt verwijderd.Na deze foto's pakken we het weer even op. De ene vracht na de andere wordt weggereden. Het is zwaar werk en de jongens worden dan ook vaak van drinken voorzien door Martha.Dan komt Dewald nog even kijken Ook hij brengt drinken mee en diverse blikken voer voor Mike en Date. Dat wordt bliksmikkelen vanavond. lekkere verse worst uit de plaatselijke supermarkt erbij, wat kruiden, Date gaat vanavond koken. Ook de dames zijn al weer bezig hun poridge te bereiden. Dewald en Monica heel hartelijk dank voor alle goede zorgen. Erg lief.

Wat een berg puin. Er ligt van alles door elkaar.De eerste dakplaten gaan er op. Nu is dus de afdichting aan de beurt. Hoe meer dakplaten er op komen, hoe koeler het binnen wordt. Toch blijft het dik boven de 30 graden. De elektriciteit is aangelegd en het meeste werkt inmiddels inclusief de buitenverlichting.

Een goed en dankbaar gevoel.

Anders dan bij "ons" maar efficiënt.Dan gebeurt er iets. In een halve minuut van niet opletten, wordt er een raam van onze auto ingetikt. We ontdekken het glas op de straat en zien dat de deur is losgemaakt. In eerste instantie lijkt er niets te missen, totdat we de achterklep opendoen en daar alleen Mike zijn tas nog ligt. Die van Date lag nog op de achterbank en is dus weg. Gestolen. Wat zat er allemaal in? even nadenken: beurs met geld en passen, paspoort, MP3speler, Bijbel, Rennies, Fishermansfriend en nog wat andere dingen. Het paspoort is nog het ergste.

Vlug naar Joke gebeld en die heeft de bank en girorekening onmiddellijk geblokkeerd. Onmiddellijk worden alle jongens bij elkaar geroepen, Iemand moet toch iets hebben gezien of gehoord. Niemand dus. Even worden we bijna overmand door een furieuze woede. Date gaat als eerste naar binnen toe en wil bewust met zich laten bidden. De pastor gaat voor en de dames volgen. We verstaan er niets van, maar we voelen dat de rust weer keert.Mike volgt later. Die heeft intussen veel gebeld met ambassade, politie, Joke en verdere instanties. Ook bij hem keert na gebed de rust weer. Er is duidelijk iemand die niet wil, dat we voor God aan het werk kan en het enige wat hij kan is een tas stelen? Uiteindelijk spreken we uit, dat degene die hem heeft geraakt mag worden door de Liefde van Christus, waarover veel dingen in die tas spreken.
Enkele plaatsbewoners bieden hun excuses aan voor het gedrag van hun township genoten.

De kinderen geven afleiding. Wat een lust om die jeugd te fotograferen. Geeft afleiding.Het dak vordert gestaag. De auto wordt met het kapotte raam binnen de omheining gereden. Wie er langs moet geeft maar een gil.En het blijft mooi, hier doen we het voor en het werk vordert gestaag.Wij hopen oprecht dat deze kinderen, deze jeugd een toekomst mogen krijgen via het opleidingscentrum annex opvanghuis.


Mike gaat inkopen doen en naar de bank om de zaken te kunnen afhandelen. Samen met Russel, die een trouwe vrijwilliger is en die veel voor ons betekend. Bij de bank werd het nog even penibel. Zij wilden geen geld afstaan. Na veel heen- en weer gebel en al na sluitingstijd werden de zaken dan toch geregeld. Mede dankzij de medewerking van VISA. Onze dank daarvoor.

De politie arriveert en neemt rapport af. Eerst willen ze niet op de foto, maar na het afnemen van het rapport en een vriendelijke blik van Date, gaan ze toch overstag. Tegelijk blijven de kinderen poseren. Het gaat ze vooral om het terugzien van de foto op de achterkant van de camera.

Ook het puin verdwijnt zienderogen. En dit ondanks de warmte. Petje af hoor.


En jawel Inge, je collega zag ik in een flits. Ofwel, de postbode va Zuid-Afrika op een heuse fiets.
Op onderstaande foto's kun je zien, dat de buitenmuren ook klaar zijn en het tussenpad grotendeels opgeruimd. wat een verschil. Ineens zien we de grootte van het gebouw. Vóór het oude gedeelte en er aan vast het nieuwe. De dakplaten reiken al tot aan het oude gedeelte, dus morgen gaat de boel echt helemaal overdekt worden. Ja. Ook op 1e Kerstdag wordt er gewoon door sommigen gewerkt. Op één van de foto's is te zien, dat we geen afval mogen dumpen. Dat staat op de muur. We dumpen het dan ook niet, maar leggen het er voorzichtig neer. Zaterdag wordt het laatste opgehaald.De glas resten van het ingeslagen autoraam getuige van een naar gevoel. Jammer maar we moeten verder.


De puinruimers schieten lekker op. Aan het eind van de dag is ze een braai beloofd. Dat is Zuid Afrikaans voor BBQ. Ze gaan er nog even flink tegen aan. Zoals is te zien is de zijkant nu volledig opgemetseld.

Met schep en pikhouweel worden stukken hout gemaakt voor de braai. En zoals is te zien is alle rommel bijna weg.Nog even een stekelig ding weghalen.Nog wel even leuk om te vermelden is, dat er nog een enorm bos venijnig prikkeldraad ligt. Deze wordt ook met man en macht en in alle voorzichtigheid op de wagen geladen en kan weg. Dit is wel een paar plaatjes waard.

Uiteindelijk is ook deze klus geklaard.'s Avonds laat komt nog op de valreep een lading plafonplaten aan. Nagenoeg onmogelijk om op kerstavond nog een levering gedaan te krijgen. Gelukkig is dit ook gelukt.Na diverse calculaties is besloten die er toch nog maar in te doen. Allemaal even meehelpen met lossen, de chauffeur van de truck wordt betaald en dan kan de braai beginnen. Nog even een leuk wolkje op de foto. Die zijn hier mooi aan het einde van de dag.Nog wat plaatjes om het af te leren en dan zijn we al weer drie uur verder. Mike en Date laten de braai voor wat hij is en gaan weer aan de slag met de administratie. Iedere avond 2 à 3 uurtjes werk.

We hebben weer veel geleerd op deze wel zeer enerverende dag. De dag voor Kerst. Morgen mogen wij ook hier in Afrika de geboorte van Christus herdenken, alhoewel er geen dienst is. Maar zoals belooft: zondag weer een echte Zuid Afrikaanse dienst. Project Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 24 December 2009
Dag 13.
Film 1.
Privé opnamen Mike van de BeekProject Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 24 December 2009
Dag 13.
Film 2.
Privé opnamen Mike van de BeekProject Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 24 December 2009
Dag 13.
Film 3.
Privé opnamen Mike van de Beek
Uiteraard zijn wij te bereiken. Heb je vragen, opmerkingen en/of suggesties, aarzel niet en laat even een berichtje achter. Mail beantwoord ik in de regel binnen 12 uur en telefoon beantwoord ik in de regel meteen. Hieronder treft u de gegevens aan.


Email: Mike VanDeBeek:

Mobiel: +31 (0)6 48.95.06.18