Dag 10. Verbouwing Tembisa 2009:


Datum: 21/12/2009

Gisteravond verhuisd naar ons nieuwe onderkomen. Een heel klein huisje met een balkonnetje, midden in een drukke woonwijk. Nou ja, het is niet helemaal waar. Eigenlijk bedoelen we er mee te zeggen, dat we in een verschrikkelijk grote villa zitten, met een eigen alarmsysteem, een dubbele garage en een met hekken en stroomdraad omheinde tuin van ongeveer 200 bij 200 meter. Net niet groot genoeg om te verdwalen.

Eigenlijk hebben we hier best wel een beetje moeite mee, want het staat in zo´n enorm schril contrast met de omgeving waar we werken en met de leefomstandigheden van de mensen waar we mee omgaan. We worden qua omgang al een beetje één met hun en de wederzijdse betrokkenheid naar en met elkaar groeit met de dag. Toch zijn we dankbaar voor het feit, dat de mensen van de Bikerchurch het ons zo comfortabel mogelijk willen maken. De hospitality is hier groot en gasten mogen ze graag verwennen en in een veilig stulpje onderbrengen.

Op de eerste foto zit Mike om 6.00 uur zijn administratie op de veranda te doen en heeft Date net een overheerlijk ontbijtje klaargemaakt. Ook zijn laptop staat in stelling om de nodige foto´s te bewerken en verder typewerk te doen. Onderaan dit verslag zijn wat prentjes te bekijken van "ons" huisje.

   De dag begint met het vergeten van iets en daar komt Mike achter, als we door de al eerder beschreven Rasta door de poort zijn geloodst. We zijn vergeten de dag in gebed te brengen, dus doen we dat in de auto, want Degene voor Wie we het doen, willen we niet overslaan, zodat we zaken in eigen kracht moeten gaan regelen. Eén van de werknemers die ons direct moet hebben ziet ons gebed en wacht respectvol voor de autoportier totdat we klaar zijn.

De werkzaamheden zijn al weer volop aan de gang. De volgende vertrekken worden geplasterd (beetje verbasterd Engels voor gestukadoord), er worden gaten in de muur gebikt om de daksteunen (houten spanten) in te kunnen plaatsen en de eerste stenen worden gelegd voor het sanitaire gebouwtje, waar 4 wc´s en een douche komen.

   

      

   

Dorpels onder de ramen worden ook aangebracht.

   

   

En Date (Ollie) blijft maar foto's maken.

   

   

   

   

   

De eerste dakspanten zijn vandaag aangebracht. Ook de omheining muren worden rondom verder opgetrokken en deze keer met goed cement, zodat de muur bij de eerste de beste wildplasser niet omgaat.

   

Gaten worden gewoon met een stuk stevig ijzer (hoezo beitel) aangebracht.

   

   

De eerste rij stenen is al aangebracht op de fundatie voor de sanitaire voorzieningen.

De voorste muur van het oude kindergedeelte wordt verder opgemetseld, zodat de gebouwen op dezelfde hoogte komen, waarna we (verderop in de week) het dak kunnen leggen.

De aanwezige dames zijn al weer bezig met de voorbereiding van het eten. Witte kool met uitjes staan deze keer op het menu, samen met de poridge, een soort van potstro, maar dan zonder stroop. De afwas wordt onderwijl gedaan en de tassen van de werkers liggen verspreid over de kerkbanken.

   

   

Mike is vanmorgen samen Russel inkopen gaan doen. Elektriciteit en leidingen voor de sanitaire voorzieningen zijn ingeslagen alsook de roosters voor de luchtventilatie in de muren. 2500 stenen zijn op tijd geleverd zodat er kan worden doorgegaan met de werkzaamheden. Deze moesten echter met de hand worden gelost. We hopen morgen (dinsdag) de laatste 3000 stenen te kunnen lossen alsook nog eens 10 kuub metselzand.

   

Ook het langverwachte grind wordt gebracht. Nu kunnen we beton maken voor de vloeren.

   

   

We konden het niet laten om deze werker even op de foto te zetten en we waren blij, dat hij nog een broek onder zijn werkbroek droeg, anders was het wel een heel pikant plaatje geworden.

   

Kliko´s kennen ze hier maar weinig. Het vuil wordt op de hoek van de straat gedumpt. Maakt niet uit of de vuilniszak nou wel of niet gesloten is. Soms ligt alles ernaast. Vorige week hebben we ook al een paar ratten zien lopen en er zitten er nog meer onder het oude keukengebouwtje. Het blijft uitkijken met de hygiëne, alhoewel Date zich al helemaal heeft aangepast aan de Tembisa-gebruiken, want ook hij weigert zijn poridge maaltijden langer met de vork te eten en doet het, net als de Tembisa bewoners, gewoon met de vingers. Was even wennen, want bij de eerst hap brandde hij, onder grote hilariteit, enorm zijn vingers; maar ook hier geldt: altijd vanaf de kant.

   

De deuren voor het sanitair gebouwtje worden alvast klaargezet, want die worden straks ingemetseld. Ook de vensterbankstenen zijn aangebracht, wat een raam al een ander en completer beeld geeft.

   

   

Hieronder zien we, dat de eerste dakspanten zijn aangebracht. Een beste lengte en wat een hoogte. Een overspanning van ruim 8 meter.

   

   

Zoals is te zien, vordert de bouw gestaag. Vandaag hebben we 8 bedden inclusief matrassen en lakens kunnen scoren via een sponsoring. Ook dit is weer een dankbaar gegeven. We zijn nog bezig via diverse netwerken om tafels en stoelen los te krijgen zodat het leerschooltje volledig is voorzien van alle gemakken. Ook de houten vloer voor het kantoortje van Pastor Mandla is vandaag gesponsord + diverse bureau accessoires. Dus ook dit is compleet.

   

We keren vandaag wat eerder terug naar ons huisje en willen een inhaalslag maken met de administratie. Filmpjes moeten worden gemonteerd, verslagen moeten worden getypt en foto´s bijgewerkt. We hebben opnieuw een calculatie gemaakt en komen er achter dat het erg fijn zou zijn als er nog een kleine € 3000,00 euro op de rekening gestort zou kunnen worden t.a.v. dit prachtige project. We hebben nu alles bij elkaar op een betonnen vloer na tussen de gebouwen door. Dit zou echt een bekroning zijn. Wie weet een oplossing en/of wil haar of zijn bijdrage hierin doen. Dan kunnen wij voor de volle 100% een volledig project afronden met een tevreden gevoel. Alles gaat nog steeds naar wens en binnen de gestelde termijn ondanks dat we met een grote achterstand zijn begonnen. Denk er eens over na.

Date kan het niet laten om wat foto´s van ons onderkomen te schieten en zie op onderstaande foto´s het resultaat.

   

Wat een mooi plekje om te wonen, en wat zijn de verschillen toch enorm.

   

   

   

We hebben ook een echte butler. Hij heet Nezze en is afkomstig uit Malawi. Het klikt meteen. Hij is eerst erg nederig naar ons toe, maar uiteindelijk weten we hem uit te leggen, dat wij geen "bazen" zijn en dat we graag hem willen betrekken in ons koffiedrinkgedrag. Dit werkt ijsbrekend. Het chaletje op de foto is zijn verblijf. Dit is hier de gewoonte. Een butler woont bijna nooit bij de baas in hetzelfde verblijf.

   

   

Een Dubbele garage. Mike zit op de veranda zijn administratie te doen.

   

Huis vanaf de voorkant en het oprijlaantje. (Ongeveer 200 meter)

   

De omheining met veel stroomdraden waar waarschijnlijk een flink afschrikwekkend gezicht vanaf de straat waar een hoog voltage op staat.

   

   

Op de laatste foto staat Nezze. Dit is dus de butler. Hij heeft met liefde de was voor de beide Mlungu´s (witte mannen) gedaan en wilde die ook nog strijken. Dit ging ons net even te ver en we konden hem duidelijk maken, dat wij met weinig tevreden kunnen zijn. Een leuk jong.

Kortom een enerverende dag waar we met een dankbaar gevoel op terug kunnen en mogen kijken. Via de achterban krijgen we leuke reacties en merken dat de website goed wordt bezocht. Echter, de internetverbinding laat nog even op zich wachten zodat de laatste 2 dagen pas later kunnen worden geplaatst. We hopen deze avond nog een verbinding te hebben.Project Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 21 December 2009
Dag 10.
Film 1.
Privé opnamen Mike van de Beek


Project Tembisa Zuid-Afrika 2009
Opgenomen 21 December 2009
Dag 10.
Film 2.
Privé opnamen Mike van de Beek

Uiteraard zijn wij te bereiken. Heb je vragen, opmerkingen en/of suggesties, aarzel niet en laat even een berichtje achter. Mail beantwoord ik in de regel binnen 12 uur en telefoon beantwoord ik in de regel meteen. Hieronder treft u de gegevens aan.


Email: Mike VanDeBeek:

Mobiel: +31 (0)6 48.95.06.18