Dagje Pretoria


Ollie (Date) is vandaag naar Pretoria gegaan om zijn nieuwe paspoort te gaan halen naar aanleiding van de diefstal. Vandaag kwam de politie met wederom een arrestant en ditmaal de broer van de vorige. Hij en samen met zijn vriend hebben deze diefstal gepleegd. Als hij de belangrijkste spullen komt terugbrengen voor morgenvroeg, dan wordt de zaak geseponeerd zonder gevolgen. Mike heeft de inspecteur weten over te halen, dus er bestaat nog een kleine kans. Uiteraard hebben we ook deze jongen in gebed opgedragen. Russel is weer de chauffeur vandaag. We moeten om 9.00 uur bij de Ambassade zijn. Hier is Date nog nooit geweest. Precies op tijd staan we voor de balie, waar hij eerst een aantal formulieren in moet vullen. Daarna moeten we naar de fotograaf om pasfoto´s te maken. Dit gebeurt nog met de camera op de hand i.p.v. een statief, een echte flitser die veel reflectie in de bril veroorzaakt, dus die moet af. Als er dan geflitst is, zal het nog even wachten zijn, want zoiets is binnen 3 minuten klaar. Nee dus: meer dan een half uur. Uiteindelijk toch de boel klaar en ingeleverd. Nu moeten we wel tot 15.00 uur wachten, voor we het paspoort op kunnen halen. Er rest ons niets anders dan er op uit te trekken en de tijd te vullen met sight seeing. Dit is hier geen straf. Pretoria is de parlementstad van Zuid Afrika. Ook een museum en monument bezocht, die de geschiedenis beschrijft van de oorlogen in Zuid Afrika De tuinen voor het parlementsgebouw. Even poseren bij een oud kanon.

   

Een prachtig vergezicht over de tuinen, met daarachter de stad en daar weer achter het heuvellandschap.

   

   

   

Deze foto´s zijn gemaakt vanaf een oud fort, hoog in de heuvels. Het is nu ingericht als museum. In het midden van de ze fort het amfitheater, waar nog regelmatig bijeenkomsten en herdenkingen worden gehouden.

   

   

   

   

Hieronder een oude wagen, die als kruitwagen mee naar het slagveld ging.
De ruimtes van het fort waren o.a. verdeeld in een hospitaal, munitiekamer, officierenkantoor, eetkamer en een voorraadkamer. In diverse kamers zijn taferelen opgezet.

   

Kruizen als herdenking aan gevallenen door de eeuwen heen.

   

   

   

   

Het grote vierkante gebouw is een herdenkingsgebouw aan slachtoffers van oorlogen en verdrukkingen. In beeldhouwwerk zijn de oorlogen uitgebeeld. De Nederlanders kwamen goedwillig binnen. Dit werden de Boeren genoemd. Later kwamen de Britten, die de boel over wilden nemen en de Boeren de oorlog verklaarden. Later werden de Zulu´s, die met speren vochten met geweren verslagen.

   

   

   

Nog wat vergezichten van bovenaf de toren In de verte een kleine kudde gnoe´s

   

   

   

De achterkant van het gebouw en een gevechtswagen.
Dit gebouw wordt al jaren gebruikt als samenkomst gebouw om voor de Afrikaanse bevolkingen te bidden. Het is dus een herdenkingsgebouw en een gebedsgebouw.
Goed, dit was dus in het kort een dagje Pretoria. Een leerzame dag en ook een vruchtbare dag. Het paspoort is binnen, Date staat weer op z´n mooist op de pasfoto, Russel heeft weer veel kunnen uitleggen en genoot zichtbaar van dit dagje uit met de Dutch guy.
We zijn God dankbaar dat we zo snel een paspoort hebben kunnen halen. We zullen ons toch moeten kunnen legitimeren als er om wordt gevraagd en je weet maar nooit hoe de openingstijden van de Ambassade na Oud en Nieuw zijn.Uiteraard zijn wij te bereiken. Heb je vragen, opmerkingen en/of suggesties, aarzel niet en laat even een berichtje achter. Mail beantwoord ik in de regel binnen 12 uur en telefoon beantwoord ik in de regel meteen. Hieronder treft u de gegevens aan.


Email: Mike VanDeBeek:

Mobiel: +31 (0)6 48.95.06.18