Welcome to 2002 ProjectAlbanie

Dagboek: Woensdag 13 februari 2002 Om 04:15 uur worden wij door de steward wakker geklopt. Even wassen, tanden poetsen en dan aankleden. In de kantine een bakkie koffie aangeschaft en een sigaretje gerookt, waarna wij op ons gemak naar het autodek van de boot zijn gelopen..

Woensdag 13 februari 2002

Wij reden op een autobus na als eerste van de boot af om 05:45 uur, en zijn meteen richting Illionne (Griekenland) gevolgd door "Kastoria" en dan de Grieks/Albanese grens gereden. Omdat de tank bijna leeg was, moesten wij eerst op zoek naar een benzinepomp waar wij gebruik konden maken van een DKV-pasje. Na de 3e BP is dit dan ook gelukt. (Even een opmerking voor de chauffeurs: Uitsluitend BP voert DKV, en niet alle pomphouders gaan akkoord met DKV ondanks dat zij dit wel aan de weg hebben staan. Dus altijd eerst even vragen voor de zekerheid)

   

   

Wij zijn goed opgeschoten, daar het nog erg rustig is op de weg. Het is tevens een voordeel om 's morgens aan te komen met de boot i.p.v 's avonds. Nadat de tank is gevuld en wij 2 kopjes koffie hebben gehad vervolgen wij onze weg. Het is een schitterende route die van berg op naar berg af gaat. Op de toppen nog volop sneeuw. Het is stralend weer als wij in de bergen zijn, en hebben dan ook alle reden tot dankbaarheid en tevredenheid.

   

   

Om 11:45 uur bellen wij vanuit Kastoria, waar wij inmiddels zijn aangekomen, naar Dorkas in AlbaniŽ. Vandaar komt Kaci (Albanese medewerker van Dorkas die de douanepapieren en formaliteiten voor ons regelt) naar de grens. Wij hopen beide tegelijk aan te komen bij de grens omdat het van twee kanten uit nog ongeveer een uurtje rijden is.

   

   

Tijdens onze rit door Griekenland hebben wij echt genoten van het mooie weer, en hebben dan ook de tijd genomen om te genieten van een bakje koffie.

   

   

Jan van der Kooy heeft een nieuwe route doorgekregen die wij besluiten te gaan proberen. En inderdaad dit scheelt bijna 3/4 kwartier in ons voordeel, zodat wij ruimschoots op tijd bij de grens aanwezig zijn.

   

   

De grens is en blijft een verhaal apart. Hieronder een opeenvolging van de stappen die ondernomen dienen te worden:

1. Wegen van de vrachtwagencombinatie,
2. Controle paspoort(en)
3. Visum aanvraag invullen,
4. Visum aanvraag betalen (20,00)
5. Wachten aankomst Kacie
6. Papieren vracht
7. Stempel, stempel en nog eens stempel
8. Wachten tot je een ons weegt, ofwel veel geduld hebben.


   

   

Eindelijk om 14:25 rijden wij vanaf de grens richting "Korcia" wat tevens onze eindbestemming is, en waar wij om 15:20 aankomen. Ook hier is inmiddels hard aan de wegen gewerkt, zodat dit ook ongeveer een 1/2 uurtje scheelt. Omdat de Douane maar tot 15:00 uur werkt, moetyen wij wachten tot de volgende dag om de lading vrij te maken.

   

   

Wij worden opgevangen door Annet en Rob van Eck. Zij zijn een echtpaar die als vrijwilliger(s) werkzaam zijn in AlbaniŽ. Zij leven door giften welke geschonken worden door hun kerkgemeente in Best (Holland). Annet heeft de moeite ondernomen om een Hollandse pot voor ons te maken, en na ons daaraan tegoed te hebben gedaan, en een gezellige avond te hebben gehad zijn wij om 23:00 uur 's avonds lekker naar bed gegaan die al klaar stond in hun huis. (Nogmaals onze dank daarvoor).
Ook deze dag is tot volle tevredenheid geweest, en beschouwen wij dan ook als geslaagd. Wij hebben ook hier wederom een tevreden en dankbaar gevoel.

Een veelvoorkomend fenomeen in Albanie is bedelen. Het is helaas bittere noodzaak voor vele mensen die geen andere bron van inkomen hebben.Met vriendelijke Groet,

Jan van de Kooy & Mike van de Beek