Index | Contact

Search

Welcome to 2001 Project Blinde tweeling

Dagboek: Dinsdag 31 juli 2001 Vandaag hebben we Emirhan opgehaald uit het ziekenhuis. Toen wij aanwezig waren, moest de verpleegster zijn oogdruppels nog toedienen, dus hebben we gelijk de kunst even afgekeken, hoe we dat zo snel en goed mogelijk kunnen doen. Hij dient immers zo kort mogelijk op zijn rug te liggen. Het rechtop zitten heeft ermee te maken, dat er als gevolg van de operatie er bloed in het oog zit, dat op die manier zo goed mogelijk er uit kan zakken en afgevoerd kan worden via de natuurlijke kanalen. Bovendien heeft Emir nu in zijn rechteroog een luchtbel zitten, en die dient zo goed mogelijk op zijn plaats te blijven zitten.


Ondanks alle kussens toch wel een beetje moe. Vanuit het ziekenhuis zijn we door een ondergrondse tunnel naar het Medical Building gelopen, waar Emirhan een afspraak had voor een 'post-op' controle (een standaard controle na oogchirurgie). Het was erg druk. Hoewel we er om 10.45 uur al waren, werden we pas om 12:25 binnen geroepen en kwam dr. Trese om 12.40 pas bij ons. Desalniettemin was hij erg tevreden over het resultaat. Het rechteroog ziet er goed uit en de luchtbel zit goed op zijn plaats. Volgende week dinsdag moeten we terugkomen voor de volgende controle. Dan kunnen wij ook inplannen wanneer wij terugkomen naar Nederland. Dit is er namelijk afhankelijk van of de luchtbel in Emirhan's oog geheel door de bloedbaan is geabsorbeerd.


   


De twee dopjes dienen voor de beveiliging van de ogen van Emirhan Gisteravond hebben we ook een lijst opgesteld met de vragen die we hadden aan dr. Trese en samen met hem hebben we deze lijst afgewerkt. Daar waren vragen bij over de medicatie en of er een bepaalde volgorde in de druppels diende te worden aangehouden. Dit bleek niet zo, alleen dient er 30 seconden tussen elke druppel te zitten. We hebben ook gevraagd wat de negatieve effecten zijn van het verwijderen van lens en glasachtig lichaam. Volgens dr. Trese wegen die nauwelijks op tegen de positieve effecten ervan. De functie van het glasachtig lichaam in het oog wordt al jaren onderzocht, maar hierover is nog geen duidelijkheid. Het oog blijkt gemakkelijk zonder te kunnen functioneren. De lens is, zoals wij zelf ook al bedacht hadden, vervangbaar door een contactlens. In Nederland dienen wij ongeveer 2 weken na onze aankomst Emirhan ter controle te brengen bij een oogarts te Eindhoven, die heeft samengewerkt met dr. Trese en van zijn behandelingen op de hoogte is. Over 3 maanden moeten wij ter controle terugkomen in Royal Oak, Michigan.


   


Hanife met Emirhan in het ziekenhuis. Arda wordt aanstaande dinsdag2 een dag ter observatie opgenomen in het ziekenhuis. Dan wordt hij onder verdoving gebracht en worden zijn beide oogjes bekeken. Hij heeft 2 maanden na de geboorte een laserbehandeling ondergaan, evenals Emirhan, en om zijn rechteroogbol is een siliconen bandje aangebracht om de druk van binnenuit op het netvlies te verhogen en het oog zo te stimuleren het netvlies weer goed aan te hechten.


   


Emirhan heeft hier een hoop plezier ondanks zijn Zorro-brilletje Al met al waren we pas om 13.30 uur terug bij ons hotel. Daarop hebben we wat gegeten en Emirhan zijn oogdruppels toegediend. Daarna hebben we boodschappen gedaan in de supermarkt. Het is hier momenteel drukkend warm. Morgen wordt het 33 graden C. Lang leve de airconditioning! Hoewel ... Mike heeft vermoedelijk een verkoudheid te pakken. Hij is begin van de avond zijn bed ingedoken en is er niet meer uitgekomen. Inge heeft gezorgd voor de was.


   


Emirhan bij mama op schoot Tegen 22.00 uur heeft Emirhan zijn laatste set oogdruppels gekregen. Het is het gemakkelijkst als hij bijna slaapt. Hij pruttelt dan wel een beetje, maar stribbelt lang zoveel niet tegen dan als hij goed wakker is. Hij heeft nu een soort Zorro-maskertje op. Als je hem op schoot hebt, mag (of eigenlijk: moet) het maskertje af en moet ervoor gezorgd worden, dat er zoveel mogelijk licht op het netvlies in het oog komt.


   


Tot zover onze berichten. Tot a.s. dinsdag2 hebben wij geen ziekenhuisafspraken meer, dus kunnen we het er een beetje van nemen, waarbij echter Emirhan's oogjes de belangrijkste rol spelen. Een uitje naar het strand bijvoorbeeld, zullen wij niet ondernemen. Voor dat soort dingen is er straks in Nederland nog voldoende gelegenheid.


   


Als ik de FOP maar heb. Wij zijn blij en dankbaar, dat alles tot nog toe zo voorspoedig heeft mogen verlopen. Wij kunnen de mensen, die aan ons denken en voor ons bidden, niet genoeg bedanken. De meeste dank gaat echter uit naar God, Die het mogelijk heeft gemaakt, dat deze kindjes weer een mogelijkheid krijgen om Zijn maaksel te ervaren. God zegene u allen en wij hopen u morgen nieuwe berichten te sturen.

Welterusten en tot morgen bij gezondheid.


Met vriendelijke Groet, Inge & Mike van de Beek