homepage | contact

Twitter

"Geloof is aannemen wat wij niet zien, en de beloning voor geloof is zien wat wij aannemen."

Inleiding: 1999 Kosovo - Albanie

Het is zaterdagavond 17 april 1999 als er een beslissing wordt genomen om de familie Abazi, woonachtig op te Bunschoten, te helpen met het overhalen naar Nederland van hun "doodgewaande" broer, moeder en verdere familie, die op dit moment in Tirana (Albani?) verkeren in barre omstandigheden wegens de oorlog in Kosovo. Zij leven op dit moment in een huis in aanbouw zonder ramen, elektriciteit en verwarming, met de winter voor de deur. Karton is het enigste afdekmiddel voor de tocht, regen en kou.

Het verhaal waar het om draaide:
Ramiz Abazi samen met nichtje Bleone- 1999 Project Kosovo 5,5 jaar geleden is de familie Isa Abazi in Nederland komen wonen. Dit na een lange barre tocht via illegale vluchtwegen vanuit Joegoslavi? vanwege de oorlog en etnische zuiveringen die daar aan de gang is. De familie woont nu inmiddels 4 jaar in Bunschoten. Mike van de Beek is Isa als een goede "vriend" / kennis gaan zien. 2,5 geleden kwam het trieste bericht dat zijn vader, moeder en broer zouden zijn doodgeschoten. Grote verslagenheid heerste er op dat moment. De familie had al zoveel meegemaakt. (Op de foto Ramiz Abazi de ("doodgewaande broer") samen met zijn nichtje Bleone.)

Tevens de grote onzekerheid of zij nu wel of niet in aanmerking zouden komen voor een Visum of status, en of zij nu wel of niet in Nederland mochten blijven, en dan dit bericht.

De consternatie was dan ook groot, toen op een Aprilavond in 1999 Duits filmmateriaal werd uitgezonden op de Nederlandse televisie, met daarop beelden van de doodgewaande broer van Isa Abazi (Ramiz). Deze beelden kwamen de huiskamer binnen terwijl Isa naar de TV zat te kijken. Je zag zijn broer de grens van Albani? overtrekken richting Tirana (de hoofdstad) waar grote vluchtelingenkampen aanwezig waren. Dit laatste hoorden wij via de verslaggevers.

Hoe kon dit........? is dit wel echt.........? verbijstering en ongeloof wisselden elkaar af. Meteen werden er overal informaties ingewonnen die tot het einde van de volgende dag zouden plaatsvinden. Een jongere broer van Isa, (Adam) die in Hoorn woonde op dat moment, kwam meteen naar Bunschoten.

Met ingezameld geld via "Het Kruisrak"(een scholengemeenschap in Bunschoten) en van de buurt, werd Adam meteen op de trein gezet naar Albani?. Daar aangekomen is hij een speurtocht begonnen van enkele dagen i.s.m Mike die daar nog kennissen had vanuit zijn vroegere werk, en telefonisch vanuit huis een hoop kon regelen.

Na een paar dagen speuren en telefoneren, kregen wij het grote en verblijdende nieuws. Ramiz Abazi leeft, en niet alleen hij, maar ook zijn vrouw, en dochtertje, nog een 3e broer van Isa met zijn vrouw, en tot grote vreugde ook de moeder was nog in leven.

De vreugde was zeer groot, ondanks de zorgelijke toestand waarin de familie verkeerde zowel lichamelijk als geestelijk. Broer Ramiz is voor een vuurpeloton weggehaald. Omdat de mogelijkheid bestond zich vrij te kopen werd zijn leven als door een wonder gespaard. Als dank werd hij met een ijzeren pijp totaal in elkaar geslagen. Dit is bevestigd door het "Rode Kruis". Het is en was dan ook te zien op de beelden welke werden vertoond op de televisie. Het meisje van 13 jaar zat apathisch voor zich uit te kijken als gevolg van de reis en de beelden die zich op het netvlies hadden vastgezet. De baby lag aan een infuus en er werd lange tijd voor haar leven gevreesd. Toen wij deze berichten allemaal hoorden is er besloten om actie te ondernemen. Hier kan men toch het hoofd niet voor omdraaien?

"Nil Volentibus Arduun" Niets is onmogelijk voor hen die echt willen! Buren - 1999 Project Kosovo     Buren - 1999 Project Kosovo

Mocht u vragen hebben, of opmerkingen, dan zijn wij graag bereid voor zover als mogelijk deze te beantwoorden.

Met vriendelijke groet,
Ahmed Bulut & Mike van de Beek