HAM-Radio

Elektronica

Al op jonge leeftijd bouwde ik mijn eerste radio en vanaf dat moment eigenlijk altijd met draadloze bediening en communicatie bezig geweest. Ik ben 11 jaar zendamateur geweest op diverse frequenties en golflengtes. In de jaren 70 met een zogeheten WT4 AM-zender (illegaal achter de gordijnen en in spanning vanwege de storing die je teweeg bracht) en in 1980 begonnen met de welbekende 27Mc FM die ik ook vanuit de vrachtwagen gebruikte. Vervolgens thuis een knappe installatie gebouwd wat resulteerde in een antenne van 27 meter hoogte op mijn dak. Voorzien van 11 meter, 10 meter, 2 meter, 40 meter, en 70cm antennes. Daarnaast een grote beamer inclusief de WARC elementen met een spanwijdte van 10 meter. Dit was een imposant geheel en ik kon de hele wereld bereiken. Uiteraard lid van de VERON

Vervolgens kwam de Packratt 232 om de hoek kijken. Voor toen die tijd het neusje van de zalm want ook de eerste computer deed toen zijn intrede. De morse code kwam in tekst op mijn beeldscherm binnen hetgeen het morse seinen een stuk eenvoudiger maakte. Een pracht tijd een mooie gesprekken en verbindingen kunnen maken.

Omdat de computer steeds sneller ontwikkelde stapte ik na verloop van tijd over op een zogeheten BBS-systeem. De voorloper van het huidige internet. De mensen hadden de mogelijkheid via de telefoonlijn in te bellen op dit systeem. Daar had ik i.s.m. 3 vrienden allemaal illegale software op staan die je als donateur kon downloaden. Erg veel geleerd en ook hoe je computers bouwde, repareert en installeert.

Ik heb nog een lange tijd alarmsystemen gebouwd voor woningen, campers en auto’s en bewakingscamera’s aangelegd. Nu echter is alles aan certificeringen gebonden dus deze leuke klussen komen helaas niet meer bij mij. Het enige wat ik hier nog in heb gedaan is een volledig alarm systeem aangelegd in mijn woning en garage voorzien van camera bewaking. Deze beelden kan ik waar dan ook ter wereld via mijn telefoon bekijken hetgeen een pracht is.

Ik ben in het bezit van mijn NEN-3140 Keuringscertificaat om elektrische handgereedschappen erkend te mogen keuren. Dit is meer beroepsmatig en zeker handig als je voor een bedrijf werkt waar men veel van dit soort gereedschappen heeft. Dan hoeft het niet meer te worden uitbesteed.

Als je nog vragen of opmerkingen hebt, of je hebt een idee of tip, laat dan even een berichtje achter. Alvast hartelijk bedankt en een fijne dag verder

 

Quote: “Who does not laugh at the amateur watching (and listening)?

  

 WIJ STOPPEN ER MEE:

NA 35 JAAR 

Translate »