Aanpassen woning – Warmtepompboiler

We hebben de beslissing gemaakt om een warmtepompboiler aan te schaffen die zal worden ingezet voor warm douchewater. De keuze is gevallen op een 150 liter vat, het maximale wat wij op zolder kunnen installeren. Op onze zoektocht naar de juiste kwaliteit prijsverhouding is ons ook gevallen op een Eldom systeem. Dit wordt geleverd door Groene hoed duurzaam. Deze is op 22 februari 2019 aangeschaft en geïnstalleerd.

ELDOM Green Line Lucht-water Warmtepompboiler 150 liter met extra warmtewisselaar, voor tapwater
Met de ELDOM Green Line warmtepomp gebruikt u de buitenlucht om het tapwater in uw huis te verwarmen. De lucht-waterwarmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft deze af aan water dat u gebruikt in de douche of keuken. Het principe is vergelijkbaar met de omgekeerde werking van een koelkast. Deze warmtepomp boiler beschikt over een extra warmtewisselaar zodat u ook een andere bron zoals een houtkachel of zonnecollector kunt aansluiten.

Het voordeel van de warmtepomp
Van de energie die door de warmtepomp wordt opgewekt, komt 75% uit de lucht. Zo bespaart u flink op de energierekening en draagt u ook nog eens een steentje bij aan een schoner milieu; de warmtepomp zorgt namelijk voor een veel lagere CO2-uitstoot dan conventionele technieken. Het systeem blijft zowel bij lage als bij hoge temperaturen operationeel. Ook wanneer het vriest of tropisch warm is, kunt u de lucht-waterwarmtepomp dus nog gebruiken.

Met deze warmtepomp kunt u jaarlijks zo’n €300 besparen op de gasrekening. Indien u in staat bent om zelf de elektriciteit te leveren door middel van uw zonnepanelen wordt de besparing nog groter. En dat is in ons geval nu mogelijk met onze 52 zonnepanelen á 300Wp, vandaar deze keuze,

In tegenstelling tot geothermische warmtepompen vraagt dit systeem niet om een uitvoerige installatie. U kunt de luchtkast makkelijk plaatsen en hoeft dus niet in de bodem te graven. Hierdoor is de installatie een stuk eenvoudiger, wat aanzienlijk scheelt in de kosten. Het moet echter wel door een zogeheten STEK-monteur worden uitgevoerd.

Boiler beschikt over extra warmtewisselaar
Deze warmtepomp boiler beschikt over een warmtewisselaar om de boiler met een extra warmtebron te voeden. Dit is dus een extra koppeling bovenop de warmtepomp buitenunit. De oppervlakte van de warmtewisselaar bedraagt 0,89 m2.

Overheid betaald mee:
Omdat er  op het moment van aanschaf €1100 subsidie op deze warmtepomp boiler zat is dit mede bepalend geweest voor onze keuze.

Om alles te plaatsen en aan te sluiten hebben we op zolder een open kast gemaakt van 1.8cm dik Marantie triplex. Een achterwand (tegen de bestaande schoorsteen aan) en twee zijwanden. Daar hebben we de ketel aan opgehangen.

 

 

 

De 150 Liter ketel is met help van kennissen naar zolder gebracht en daar opgehangen. De leidingen heb ik aangebracht tot aan de ketel en vanaf buiten waar de buitenunit komt te hangen.

 

De STEK-Monteur, Marcel Dijkstra, heeft vervolgens alle leidingen aangesloten zowel aan de ketelzijde als bij de buiten-unit.

 

 

 

Voor zowel de zonnepanelen (voor- en achterzijde woning) als voor de warmtepompboiler en de hele badkamer zijn vier onafhankelijke groepen aangebracht in de meterkast en is alles nieuw bedraad geworden.

 

Door het dakbeschot en onder de pannen achter de goot langs lopen de leidingen en bedrading van de airo systemen en warmtepompboiler.

 

Met de verbouwing van de badkamer was er al rekening gehouden met een afvoer van 0,40cm doorsnede. Deze is aangesloten op het overdruk ventiel van de ketel.

 

Via de digitale display op de ketel hebben we deze na enkele proven ingesteld zodat deze tussen 12:00u en 14:00u elke dag even draait en daarna uit staat. Deze periode is meer dan voldoende om ons van warm douchewater te voorzien zowel in de avond als de volgende ochtend. De ketel is dermate goed geïnstalleerd dat dit makkelijk te doen is.

 

Dus wat mag u verwachten van een ELDOM warmtepomp:

 • Met de ELDOM-warmtepomp wordt uw energieverbruik minstens drie keer zo laag! ELDOM T-water boilers hebben een coefficient of performance (COP) van 1 : 3,4. (verwarming van water van 15°C tot 55°C bij 25°C omgevingstemperatuur);
 • Installatie van de nieuwe boiler kan hoogstwaarschijnlijk op de plek van de oude boiler. De vorm van beide apparaten is vergelijkbaar;
 • De Boiler is vervaardigd binnen de EU, voldoet aan alle geldende veiligheidsvoorschriften en is CE-gecertificeerd;
 • Een ELDOM warmtepomp is een goede investering. Bij een langdurig efficiënt gebruik, verdient u het systeem binnen de garantieperiode terug;
 • Een speciale Japanse elektronische expansieklep zorgt voor hogere efficiëntie van de warmtepomp, zelfs bij een lage buitentemperatuur;
 • De pomp beschikt over een innovatieve condensator: de ELDOM T-waterverwarmer heeft een externe aluminium warmtewisselaar rondom de tank, met een groot contactoppervlak.
 • De warmtepomp heeft een zeer gebruiksvriendelijke elektronische bediening met meerdere geïntegreerde functies;
 • De maximale temperatuur van verwarming door lucht is 55°C;
 • De pomp functioneert bij temperaturen tussen de -10°C en +40°C;
 • U krijgt 2 jaar volledige garantie (carry-in/onderdelen);
 • ELDOM warmtepompen zijn zeer geschikt voor zowel nieuwbouw als bestaande woningen;
 • Voor een maximale efficiëntie van het systeem raden wij u aan de afstand tussen de boiler en de compressor te beperken tot 8 meter.

Wij hebben geen moment spijt van deze mooie investering en genieten er dagelijks van. Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben dan wil ik u vragen een e-mail te sturen. Dank voor de belangstelling m.b.t. het lezen van deze pagina.

Vriendelijke groet,
MikeWIJ STOPPEN ER MEE:

NA 35 JAAR 

Translate »