Aanpassen woning – Verbouwen badkamer

Toen wij in 2018 de woning hebben gekocht, hebben we ook de badkamer volledig aangepakt. Eerst alles er uit gesloopt inclusief afvoer en elektriciteit. vervolgens van de grond af alles opnieuw opgebouwd, nieuwe elektra bedrading getrokken en een aparte groep aangebracht in de meterkast zodat de badkamer volledig apart is voorzien. Een nieuw plafon, alles zowel plafon als wanden geïsoleerd en elektrische vloerverwarming aangebracht en o.a. te bedienen via een App op de mobiele telefoon.

 

Via deze pagina is alles stap voor stap te volgen met de vele afbeeldingen.

Het zwaarste werk was in de eerste instantie het slopen van de wanden, de tussenmuur van de gangkast en doucheruimte en de betonnen vloer die moest worden uitgehakt. De volgende vier foto’s laten de oude situatie zien.

 

 

Gelukkig hebben we hulp gekregen van vrienden om alles te slopen. Wim van Dorp en Rob BArkel waren van de partij en wat waren wij daar blij mee.

 

Het sloop werk kon dus gaan beginnen.

 

 

Grote tochtgaten kwamen we tegen en veel vieze rommel van jaren wat zich had opgehoopt tussen de plafonbalken. Zelf een slordig aangesloten stukje stroom door de voorgaande eigenaar kwam boven water wat we vakkundig hebben verholpen.

 

 

Alle puin is meteen afgevoerd. Kleine stukjes in kuipen gedaan en de grotere stukken samen met de gevulde kuipen meteen op de aanhangwagen richting stort van de gemeente.

 

 

Vervolgens kon er worden begonnen met de opbouw. Dit is uitgevoerd door Anton Boekee. Hij heeft de wanden gezet, vloer gelegd en het plafon. Daarnaast de waterleidingen en de afvoer. Elektra is door mijzelf gedaan i.s.m. Rene Kuiper die een officieel NEN1010 installateur is.

 

 

 

De laatste rommel is nu afgevoerd en het gat in de vloer is gemaakt met een breekhamer naar het toilet beneden voor de afvoer en stroom toevoer naar de meterkast.

 

 

Inge veegt de laatste kruimels op zodat de vloer zo meteen gestort kan worden.

 

Zo dan,….. we kunnen weer volop aan de gang. nieuwe latten tegen de wanden en alles uitvlakken.

 

 

De bovenverdieping is nu een complete bouwput en opslag van gereedschappen en nieuwe voorraad zoals latten, balken, platen, tegels en lijm.

 

Ook de vloerverwarming is inmiddels binnen en kan worden gelegd wanneer het vloertje is gestort.

 

Isolatie en elektra is nu ook klaar conform NEN1010.

 

 

Wandisolatie, het zwevend toilet en waterleiding zijn nu ook aangesloten. Het warme water komt nu van het 150Liter vat van de warmtepompboiler die is aangeschaft.

 

 

De afvoer van toilet en douche is ook aangebracht. Door de vloer een gat gemaakt naar het beneden toilet, vervolgens een gat gemaakt naar de kruipruimte en daar de afvoer gekoppeld. Meteen ook de elektra meegenomen en deze in de meterkast weer naar boven gehaald en aangesloten op een extra aangebrachte meterkast.

 

 

Alle wand isolatie aangebracht.

 

 

Het was meteen merkbaar in de douche ruimte. De isolatie deed haar werk al meteen. Alles gelijmd en de naden afgeplakt met ductape.

 

Vervolgens begonnen met alle wandplaten aan te brengen.

 

 

De “oude” kastdeur hebben we bewaard en deze is weer gebruikt als toegang naar de douche. Omdat de bovenverdieping allemaal paneeldeuren hebben, is dit nu één geheel geworden.

 

De vloer werd gestort. Alles uitgemeten, ook waar de thermo lint van de vloerverwarming moest komen en daar een pijpje voor in de vloer gelegd.

 

 

De wandtegels worden aangebracht.

 

 

 

 

Nadat de wanden allemaal betegeld waren is de vloer gestort en na het drogen is er eerst voorstrijk aangebracht net als op de wanden.

 

 

 

Voor het douchegedeelte is er een ander soort tegel gebruikt om het geheel een beetje te breken. tevens een kleine verhoging waar je op kunt zitten tijdens het douchen. Heerlijk.

 

Het tegelwerk voor de wanden zit er nu bijna op. uiteraard moeten deze nog gevoegd worden.

 

 

De douchekraan met douchekop hangt inmiddels.

De vloerverwarming is hier aangebracht. Keurig in banen en precies genoeg. Dit is belangrijk want afknippen gaat niet want dan is de weerstand niet correct meer.

 

 

En dan de vloertegels er op. Belangrijk is wel dat je flexibele tegellijm gebruikt omdat met het gebruik van de vloerverwarming (pas 6 weken nadat het is uitgehard) er rek en krimp komt en dat de lijm hierin meewerkt anders breekt de lijm na verloop van tijd.

 

 

Met houten plankes heb ik een mal gemaakt om de juiste hoek te kunnen bepalen voor de glazen wand en douchedeur.

 

 

Voor de wanden wanden heb ik een aluminium profiel op de muur gezet en daar de wanden in verlijmd. op de grond zijn lateien aan gebracht, daarop het vervolg van het aluminium profiel en alles verlijmd met goede kit lijm.

 

 

Het hangend toilet is aangebracht en aangesloten.

 

 

Ook het plafon is aangebracht en de LED-spotjes aangesloten op de plaatsen waar we deze hebben uitgemeten. Vervolgens ook de automatische afzuiger geïnstalleerd en aangesloten. Deze blijft nadat je de verlichting hebt uitgedaan nog een korte tijd (instelbaar) draaien.

 

 

 

De spiegel, voorzien van LED verlichting en anti condens is ook opgehangen.

 

 

Het badkamer meubel is door Inge zelf ontworpen en gemaakt van eikenhout panelen.

 

In de nis boven het toilet zijn d.m.v. aluminium profielen aan te brengen aan de zijwanden ook eiken plankjes aangebracht die in dezelfde kleur zijn gemaakt als het meubel.

 

 

En toen was de badkamer klaar voor gebruik.

 

 

 

Het is een verrijking dit te kunnen en mogen doen. De hele klus heeft uiteindelijk 6 weken geduurd. Wij hebben geen moment spijt van deze mooie investering en genieten er dagelijks van. Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben dan wil ik u vragen een e-mail te sturen. Dank voor de belangstelling m.b.t. het lezen van deze pagina.

Vriendelijke groet,
Mike