Aanpassen woning – leuningtafeltjes

Inge had ergens een leuk idee opgeduikeld m.b.t. een handige armleuning tafeltje voor ons bankstel. Hiermee zijn we aan de slag gegaan en hebben bij onze lokale houthandel houtrestanten bij elkaar geraapt en uiteindelijk € 10,00 Euro betaald voor het hout. (maandag 16/09-2019)

Thuisgekomen heb ik van de 20cm brede planken 8 stukken gezaagd van 29cm en deze per twee aan elkaar gelijmd met houtlijm. (2 stukken van 19cm maakt dan gelijmd 38cm) Vervolgens overal kleine klosjes tussen gezet en aan de zijkanten een paar afval stukjes hout en twee lijmklemmen er op gezet. Het hele pakket stevig aangedraaid en dat 24 uur laten drogen. Nu heb ik twee bladen voor de bovenzijde en twee die gebruikt zullen worden als voet. Het overige hout is even weggezet en zal worden gebruikt als deze eerste actie klaar is.

 

 

 

 

De opvulstukjes tussen de plankjes tijdens het drogen van de houtlijm hebben hun werk gedaan. De plankjes zijn mooi recht gelijmd.

Vandaag alles op maat gezaagd, geschuurd en in elkaar gezet. De hoogte van de staande balkjes (2 per tafeltje) is afhankelijk van de hoogte van de bankleuning. In ons geval is dit 0.65cm van de grond gemeten en daar gaat dan de dikte van het vloerplankje vanaf, in dit geval 0,3cm.

 

 

Na het op maat zagen van alle uitgemeten stukken is het de beurt voor het schuren van alles stukken hout, balkjes en plateautjes.

Vervolgens kan het monteren beginnen van alles losse delen. Vanuit de hoeken uitgemeten waar de twee staanders komen. Zowel op het onder als boven plateau. Tussen de staanders is er een ruimte van 0.23cm. Om de plateaus te bevestigen aan de staanders heb ik met een vlinderboor iets verzonken geboord waar de schroeven komen. Vervolgens vloeibaar hout gebruikt en de gaten allemaal opgevuld.

 

 

Nadat de staanders aan beide zijden waren gemonteerd hebben we vier plankjes gezaagd op maat om daar een klein bakje van te maken tussen de staanders in. Altijd makkelijk om een afstandbediening in te leggen of zo.

 

Ook een klosje gezaagd die als mal wordt gebruikt voor exact dezelfde hoogte waar het bakje moet komen.

 

Alle gaten even nagelopen met vloeibaar hout (kneedbaar hout) en de tafeltjes staan nu te drogen voor zowel de houtlijm als het vloeibaar hout.

 

Als deze goed zijn opgedroogd moet alles goed worden geschuurd en dat is nog wel even werk. Hoe gladder hoe mooier het eindresultaat.

 

De 1e keer schuren zit er op. Dat houd in dat de grondlaag aangebracht kan worden. We hebben gekozen voor grondlak op waterbasis in de kleur grijs.

 

Het begint vormen aan te nemen die wij in gedachten hadden. we zetten eerst de ene kant in de grondverf en na het drogen draaien we de tafeltjes om en zetten de andere kant in de grondverf.

 

Het 1e resultaat, de beide tafeltjes staan aan één kant in de grondverf. Deze hebben 24 uur staan te drogen.

 

Vervolgens hebben we de tafeltjes weer rondom geschuurd.

 

De eerste laklaag is inmiddels aangebracht. Vanaf de onderzijde gerekend. Nu nog een keer vanaf de bovenzijde en dan zijn we rond geweest.

 

Opnieuw geschuurd om deze goed glad te maken.

 

Inge is druk bezig met de afwerking en het eindresultaat mag er dan ook zijn.

 

Tevreden en blij zijn we met deze aanwinst.

 

Quote: “Joy in your work is pleasure afterwards.